poniedziałek, 17 września 2012

Zapiekanka z białej kiełbasy- Na konkurs

  Dziś wpis dla łasuchów, a co tam:).  Chciałam się z Wami podzielić fajnym przepisem na kiełbasę białą, może to nie jest danie typowo light, ale na pewno smaczne. Ps. Zamiast kupować kiełbasę w sklepie, można ją zrobić samemu, wtedy kiełbaska jest jak najbardziej light, bo wiemy co w nią wkładamy. Ja kiełbaski dostałam od mojej mamy, i w dużej mierze jest tam mięsko drobiowe, choć nie bez tłuszczu.



Składniki
-2 jabłka kwaśne ( najlepiej szara reneta)
-2 małe papryki jedna czerwona druga zielona
-3 duże ziemniaki
- 4-5 kiełbasek białych
- cebula
- zioła prowansalskie ( prymat)
- tymianek ( prymat)
- sól
- pieprz
- ketchup/ przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy. W tym czasie, kroimy paprykę na paseczki, jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki ( mogą być mniejsze kawałki). Obieramy i kroimy cebulę ( jak kto lubi, ja wolę  takie "piórka"). Gdy ziemniaczki są już podgotowane, kroimy je w talarki i układamy na samym spodzie naczynia żaroodpornego, potem wysypujemy cebulkę, na niej układamy kiełbaski a w wolne miejsca wkładamy pokrojoną paprykę i jabłka. Posypujemy wszystko przyprawami i wkładamy do piekarnika na jakieś 25 minut. W ty czasie Potrawa musi być przykryta. Po 25 minutach ściągamy pokrywkę i  polewamy kiełbasę przecierem lub ketchupem. Po czym odstawiamy ją na kolejne 20 min do piekarnika, ale już bez pokrywki.
Po tym czasie danie jest juz gotowe do podania:)

Temperatura w jakiej należy piec to 200-220 stopni, oczywiście wiele zależy od piekarnika.

Reklama